Thursday, June 19, 2008

cerita aku

aku bz. aku baru tukar kerja. maksud aku, reshuffle kerja. byk benda nak kena belajar dan yg nak diajar kpd org baru. itu satu.

satu lagi, pun penting gak. utk masa depan aku. aku pendamkan dulu. kalau berita baik aku dpt, aku akan kabarkan kat sini. kongsi kegembiraan. doa2kan lah aku berjaya. amin.

owh, aku ada tgk program Hujah kat tv9 malam kelmarin. best. tajuk, Menangani Dilema Rakyat. dua panel jemputan yg best buat aku melekat kat tv9 mlm tu.

Mahfuz Omar, ahli parlimen pokok sena (PAS) dan Mohamed Aziz, ahli palimen Sri Gading (BN).

mmg bes la. aku nak gelak je bila dgr wakil BN tu beckp. langsung tak dak fakta. ikut logik akal dia je. logik akal utk org2 yg pegang kuasa. bkn ikut logik hidup rakyat peringkat pertengahan dan bawahan.

berbeza dgn wakil PAS yg berckp berdasarkan fakta. berdsrkan realiti sbnr yg rakyat terpaksa hadapi skrg.

wakil PAS bagi idea cam mn kerajaan buleh ringankan beban rakyat ats kenaikan harga myk.

1. kenakan cukai tinggi (cukai durian runtuh) kat syarikat2 minyak besar cam Exxon Mobil, Shell. pendptan drpd cukai tu buleh cover subsidi yg kerajaan kata tak mampu lagi utk dorg tanggung. yg mcm kerajaan kenakan kt sektor sawit ngn IPP (aku tak pasti IPP tu apa)

2. rebate yg kerajaan bagi RM625/thn @ RM1.72/hari tu kecil la sgt. sekurang2nya k'jaan kena bagi RM1,200/thn (aku sokong)

3. kurangkan road tax sekurang2nya 50% @ hapuskan terus. (aku sokong)

4. tol dihapuskan (arrr aku sokong lagi...)

Mahfuz ckp lagi, kerajaan yg baik sepatutnya berfikir secara proaktif sblm nak buat sesuatu tindakan (naikkan harga myk). bukannya berfikir selepas dgr respon @ keluhan rakyat. aku mmg sokong sgt la apa yg dia ckp.

lagi, k'jaan kena fikir dn tgk keadaan golongan bwhan spt yg kerja kampung, nelayan.

dan yg paling best bila Mahfuz sentuh pasal Petronas ngan konsert filharmoniknya. dibelanjakan RM3.5juta/mth utk itu (kalo per year aku mntak maaf ye). bukankah itu cth pembaziran yg nyata?

itu yg sempat ditontonkan dlm masa setgh jam tu. tak puas aku rasa. Hos pun cam lebih condong kearah idea wakil PAS.

kalo BN buleh buat sidang dua hala ngn pembangkang cam ni, aku rasa mmg mati akal la BN.

Pak Lah, tak reti2 nak step down ke? ahli parlimen Sabah (parti komponen BN) pun dah sokong undi tak percaya pada anda. udah2 la tu. insaf la.

3 comments:

waterlily said...

Salam

Haa..akak pun sokong. Sayang tak tgk program tu. Asyik dok tgk CSI saja hehehe.

13may said...

jom!
kita buat perhimpunan haram :D

violet said...

kak lily sayang,
salam kak.

mmg bagus tgk program tu kak lily. byk info buleh dpt. hos lak kdg2 kelakar aksinya. :D

enchek may,
jom. bkn jom buat perhimpunan haram tp jom mogok jgn kerja. satu ari pun cukup. kasi lumpuh ekonomi negara.

erk...

huhu...kejamnya aku nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...