Thursday, September 24, 2009

Cerita Syawal 1430H

cerita 1
aku blk kpg ari jumaat lps 18.09.09. pkl 5pg aku bgn. pkl 6pg cm tu aku betolak blk. aku smpai kpg pkl 9 pg. semua. famili, ipaq duai,mak sedara, pak sedara, jiran, dn ntah2 sapa akan bagi reaksi tekejut dgr aku drive 3 jam dr lembah klang blk Kedah...

"lajunya bawak keta...bahaya tau dak" majoriti respons
"kalau jadi pape kan susah" ni sms dari kawan
"awat hang tak tekan sampai 200km/j ja kak long...kot2 leh terbang teruih..." adik aku yg binawe
"ish2...lebih 200km/j apa bawak keta" jiran. merangkap member mesyuarat tingkap mak, kak munah
"kak long besa la dia...racer..." laki adik pompuan aku.

aku sengih ja buat2 bodo...yg aku tau, aku nk cepat sampai rumah. alhamdulillah. Allah selamatkan perjalanan aku pergi dan balik. syukur.

cerita 2
beraya thn ni aku rasa gembira. sbb utama sbb dpt jumpa ngn sedara sebelah mak kt Perlis. dah lama sgt tak jumpa pak ngah (abg mak), mak ngah dan sepupu2. nk2 lak anak2 sepupu yg dah semakin membesar. yg uniknya, aku beraya dgn famili kakak ipar mak iaitu mak ngah. adik beradik mak ngah ada 10 orang semuanya. semua dah berkahwin dan punya anak. besar giler la famili mak ngah. bygkan sorang beradik mak ngah purata anak 5 org. kalau dah sepuluh beradik...lu pikir la sendiri..hehe...

w'pun baru pertama kali jumpa, kemesraan yg ujud tu mcm dah kenal lama. kebetulan dorang buat rmh terbuka. mkn nasi t'ari dgn seafood segar bakar cicah ayaq asam. mkn sambil mengadap laut lak tu. perghh...nikmat yg amat!

lps mkn hbskan masa sembang ngn sepupu2 kt tapi laut. aku betul2 rasa gembira.

pastu dh dekat2 nak balik, mak tarik aku gi tepi keta. ni la ayat pertama keluar dari mulut mak

"kak long, mak ada benda nk bgtau hang...tp mesti hang akan marah punya" aku pandang mak dgn tanda soal yg besaq dlm kepala. pasai pa mak aku ni lain mcm ja ni?

"mak ngah hang nak pegu (kenen) hang ngn abang bini An" (An tu anak sulung mak ngah. anak dah 2 org. dan abang ipaq dia mmg ada beraya hari tu. patut la dok pandang aku ja dari awal tadi)

owhhh nooooo........tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!

aku silang jari tanda X kt mak sambil geleng2 kepala. aku tak kenai dia. aku tak mau. no!

dan aku dah set syarat sapa2 nk kawin ngn aku:

1. solat tak tinggai.
2. leh mengaji Qur'an.
3. ikhlas kahwin dgn aku kerana Allah, jujur dan setia pd cinta aku.
4. hormat aku sebagai seorang perempuan dan isteri dan hormat mak bapak, keluarga dia dan juga mak abah, keluarga aku.
5. tak panas baran,tak pemalas dan tak kedekut.
6. buleh sara hidup aku. setelkan hutang keta aku, rumah dan kad kredit aku hehe...aku tak mau keje lagi bila dah kawin. aku nk jd suri rumah sepenuh masa. jaga makan minum suami, rumahtangga dan anak2

sekian terima kaseh

*confirm sapa pun tak mau kawin ngn aku...hahaaaa....

4 comments:

ujang said...

mungkin benar kata KPN,hukuman mati pun takkan merobah sikap pemandu Malaysia dari pemanduan secara berhemah.Tapi syarat hat bawah sekali mungkin boleh dijadikan draf untuk dihantar kpd Menteri Nikah Kawin untuk dibahas di dewan parlimen.

ujang said...

mungkin adik kita tu hopla jingga @ binawe..tapi pada realitinya ketera beroda empat takkan boleh melunjur seperti speed boat ataupun sayap terbang di awan biru..

violet said...

ujang..sampai 2 komen nih..

hmmm..mmg la, kalau dh dpt pegang stereng, personaliti otomatik akan bertukar...hehe

syarat hat last tu sj ja nak wat alasan kat mak...untuk buat dia senyap...hehe..

ujang said...

mak mana tak susah hati jika anaknya....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...